skip to Main Content

5 MÅNADER!

Igår var vi till rådgivningen med tösen, vilket innebär att jag nu kan skriva månadsrapport eftersom jag nu också har fått månadens mått. Hon väger alltså 7,48 kg och är 63,4 cm lång. Jag hade kanske gissat att hon hade växt mera, men allt var nog helt på kurvorna. Det är väl ganska normalt att kurvan planar ut lite nu. Jag hade bara inte tänkt på det.

I klädväg är vi ännu på storlek 62. Egentligen nog ganska samma som för en månad sedan. Vissa 68:or har jag plockat fram, men egentligen bara för att jag nu råkade tvätta dem och inte orkade sätta dem till förrådet med de större kläderna. Jag har egentligen bara plockat bort 62:or nu som är lite för somriga för att funka på hösten. Pyjamasbrist börjar vi dock ha, så jag måste väl nog ta och gräva lite i gömmorna efter större pyjamasar. Kan hända att det följer med lite annat då också!

Smakportionerna har vi börjat med! Det är SÅ roligt, tycker jag. Och det tycker nog också lilltösen. I början var hon lite skeptisk men sen blev det bara gott-gott-i-gott. Vi började med morot, det var helt okej, sedan potatis, batat och palsternacka. Batat var helt klart en vinnare. I fredags började vid med gröt, i hopp om att hon kanske skulle sova lite bättre (funkade ej!). Hon vaknar nog inte för att hon är hungrig, men det hade jag ju nog räknat ut innan också. Hon var lite skeptisk till gröten de första dagarna, men igår var hon riktigt på G med gröten också.

Sömnen, sömnen, sömnen. Den har nog inte riktigt blivit bättre, alls. Eller i alla fall inte vaknandena. Däremot (vågar nästan inte skriva det nu) går det faktiskt riktigt bra att SOMNA om kvällarna. Bara man inte lägger henne för tidigt så somnar hon nog ganska bums. Lägger man henne lite för tidigt så kan det nog ta 30-45 minuter (eller mer) att natta. Så det här har ju blivit lite kortare sen sist. Puh. Men så vaknar hon minst varannan timme, om inte varje. Ibland kan vi ha något pass på 2,5 timmar men det är inte ofta. En gång fick jag sova 4 timmar i ett sträck. Det var underbart.

Vi lägger henne mellan 21-22 på kvällen. Försöker man innan det så tar det som sagt ganska länge ändå. Har jag tur vaknar hon första gången när jag ska gå och lägga mig vid 23-24. Då kan jag ju ännu vyscha lite och så somnar hon om, men har jag otur vaknar hon ju då vid 01 när jag ganska just har somnat. Och så vaknar vi då varje eller varannan timme fram till 4-5. Och efter det vaknar vi varje timme fram till 10. Ibland lyckas jag faktiskt stiga upp 10 och så sover hon vidare till 12. Ibland = har hänt 2 gånger.

Börjar så småningom alltså känna mig något trött. Eller det är nog värst på natten. På dagen är jag fortsättningsvis inte så trött av mig! Fast jag känner nog av lite ”amningshjärna”. Glömmer bort vad folk heter, som jag borde veta. Jättekonstigt. Och så har jag börjat märka att jag alltmera stressar över natten redan när jag ska gå och lägga mig. Ligger och vrider och vänder på mig för jag vet att hon ändå vaknar snart. Så det är kanske värst, stressen över natten. Förr somnade jag på 30 sekunder efter att jag lagt mig, men nu har jag börjat ligga vaken i en timme istället. Så dumt, men jag antar att det är stressen. Läste på internätet att det är ganska vanligt; sedan när man äntligen får sova så går det inte mera.

Det som kanske är ”bra”, är att jag har kommit underfund med att hon INTE är hungrig när hon vaknar. Jag lyckas faktiskt få henne att somna om varje gång utan flaska eller bröst fram till 4-6 tiden någon gång. Då lyfter jag över henne i sängen och liggammar henne. För då brukar man inte kunna trösta henne mera utan mjölk. Jag tänker att det skulle vara praktiskt om man skulle få bort det där amningsgummit så att hon skulle kunna äta själv medan jag sover, haha. Nu måste jag ju vakna och liksom hålla i det åt henne varje gång. Tänk om hon bara kunde äta och jag sover 😛 Skämt åsido. Tror inte på allvar att detta är möjligt. Hehe. Dessutom tror jag inte att vi kommer att få bort amningsgummit. Orkar inte riktigt hålla på och försöka längre, hon blir bara så arg och sårad.

Det här inlägget handlar nästan nu bara tydligen om sömn. Hehe. Men det ”nya” är nu också att hon ofta kan vakna vid mellan 4 och 6 och vara vaken i 1-2 timmar. Alltså man får inte henne att somna om då ens med mjölk! Hon bara skriker vad man än gör. Men sen om man äääntligen får henne att somna om efter någon timmes kämpande så sover hon ju sist och slutligen till 10-12 tiden. Även om hon förstås vaknar där emellan. Tänker ibland att hon kanske vill börja dagen så tidigt? Men då hon ändå sedan sover så länge efteråt så är jag ändå lite skeptisk… så knepigt det här med sömnen!

Den kanske största nyheten är ändå att vi antagligen har hittat början på en tand!!! För lite över en vecka sedan (29.9) märkte vi att hon har en liten vit prick nere i munnen. Liksom en liten pigg under ytan som man både ser och känner. Jag vet ju inte när den har kommit dit, då jag inte hade kollat så noga innan. Men något är på gång!

Ännu har hon inte hiffat hur man svänger tillbaka till rygg från mage. Men varje gång man lägger ner henne på golvet, på rygg, så svänger hon nästan genast till mage. Och blir förstås arg när hon inte orkar mera. Men tiden tills hon blir arg har blivit längre, det är nästan så man svänger henne tillbaka innan hon blir arg för man börjar se att det blir jobbigt. Igår när vi var på mammagruppsträff så svängde hon faktiskt sig tillbaka från mage till rygg en gång, men det såg nog lite ut som ett misstag. Hon blev själv lite skraj av vad som hände och ville inte ligga kvar sedan, och fler gånger försökte hon inte. När hon ligger på mage har hon också liksom börjat lyfta upp rumpan. Syns kanske inte så bra, men här på bilden nedan så gör hon det.

Pratet tycker jag inte har förändrats så mycket sen sist. Hon pratar och skrattar mest hela tiden. Mycket pruttande med läpparna fortfarande, och mycket drägel också. Men så var det nog för en månad sedan.

Världens mysigaste baby är hon! Kan ibland sakna henne när hon sover. Hehe. Även om jag förstås vill att hon ska sova.

Det ska bli spännande att se om hon vänder sig tillbaka till rygg till nästa gång. Jag tror nästan det nu! Hon är också ganska stabil när hon sitter i famnen, så jag tror också att hon kommer att klara av att sitta själv vid 6 månader. Men det är väl just då som bebisar får börja sitta i matstol. Så vi måste skaffa ny ”sits” till vår Tripp Trapp stol under denna månad. Har också börjat fundera lite på ny säng åt henne, vi har ju bara en bedside crib som inte går att sänka. Har läst att man ska sänka ner sängen när de börjar kunna sätta sig upp själva, så antagligen börjar det också bli dags så småningom. Och så hoppas jag ju innerligt att vi ska få börja sova lite mera än 1 timme åt gången!

Sara.


English summary:

The baby is 5 months old! Her weight is 7,48 and height 63,4 cm. We are still not sleeping very well in the nights. Waking up every hour or every two. It’s kind of exhausting. I am not that tired during the days, but I have started feeling the non-sleeping by not being able to sleep in the night when I finally can. I just lay awake instead. Not so nice. We also think that she is getting her first tooth, or at least we can see something white and sharp under the surface. During the month she has also started tasting different foods: carrot, sweet potato, parsnip, potato and now last Friday we tried porridge. Sweet potato is so far the winner! She has not turned back from her tummy to her back yet, or yesterday she did it accidentally. Let’s see if she starts doing it on purpose very soon then. 

This Post Has 2 Comments
  1. Tänkte bara kommentera angående bedsidecriben, vår nu 1 år och 4 månader gamla kille sover fortfarande nog i samma höjd som vi, med ena sidan borta från spjälsängen. Lärde honom att backa ner från sängen direkt han började krypa/åla, dvs ”backade” ner honom med fötterna före varje gång han skulle ner från sängen. Han fattade snabbt och har inte en gång trillat ur sängen eller klättrat över sidorna ? och sömnen går tyvärr i vågor. Jag lärde mig amma i sömnen, min räddning absolut skulle inte ha orkat med uppvak av 2 barn annars.. kanske pappa kan ta en natt så du får sova? ?

    1. Okej, men det låter ju inte så dumt om man kunde fortsätta använda hennes säng. Så slipper man köpa ny! Ska definitvt pröva! Man ser ju säkert snabbt om hon verkar vara en vilding med sånt. Oj men vad spännande att du har lyckats amma i sömnen. Visste inte riktigt att det faktiskt var ”möjligt”. Borde kanske ändå försöka få bort gummit… 🙁 Och jo, vi har nog funderat på att jag ska sova i arbetsrummet någon natt. Men alltid när vi tänkt göra det hittills har jag ändå alltid ångrat mig precis innan vi ska gå och lägga oss 😛

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Back To Top