skip to Main Content

MIDSOMMAR PÅ ULVÖN

För ett år sedan befann vi oss på Ulvön i Sverige för att fira midsommar. Det hade länge varit lite av en dröm att göra ett återbesök till Höga Kusten. När jag var liten var vi ofta på båtresa (alltså med egen båt) till Höga kusten i flera veckor. Vi körde runt till olika gästhamnar där vi övernattade och utforskade de olika ställena. Ett av de ställena som fastnat lite extra i mitt minne är Ulvön. Passande nog råkar det också vara ett ställe med ett riktigt bra hotell och med mycket goda färjeförbindelser. Efter att ha utforskat utbudet av midsommarprogram hittade jag dessutom att Ulvö hotell ordnade program på midsommarafton: traditionell dans runt midsommarstången, sill-lunch och middag på kvällen. Ni kan ju förstå att jag inte var sen att boka in oss på denna resa. Detta blir ett väldigt långt inlägg nu, eftersom det har tagit mig ett år att få bilderna redigerade och texten skriven så ids jag liksom inte dela upp inlägget mera heller. Här följer alltså en midsomrig bildbomb:

Dagen innan midsommarafton satte vi oss på Wasa Express som tog oss över till Umeå. Svärmor hade anlänt dagen innan så vi hade mycket att catcha upp om på båten. Philipp satt i business loungen för att jobba och mamma var med Elmeri i vår hundhytt. Svärmor och jag köpte oss lite skumppa och satte oss ner och pratade nästan hela vägen. Förutom när vi gick ut på däck för att beundra utsikten en stund.

Vi hade tänkt att Elmeri KANSKE kunde vara lite ensam i hundhytten så att ingen skulle behöva sitta i djurkabinen hela resan. Elmeri ville dock inte alls vara ensam så någon fick ändå vara med honom hela tiden. Men hytten var inte alls så dyr och så hade vi ju ett ställe att vila oss på lite. När vi körde av färjan stod förresten poliserna och kollade alla som kom till Sverige med bil. Här kollades också Elmeris pass! Trots att vi haft honom med på många flygresor har passet och vaccineringarna/maskmedicineringarna ALDRIG kollats men här kollade de faktiskt upp passet också.

Väl framme i Umeå lade vi oss genast på vägen söderut mot Höga Kusten. Färjeläget till Ulvön finns på Köpmanholmen, som ligger cirka 1,5h med bil från Umeå. Vi var väldigt tidigt ute, vilket vi också ville vara. Man kan nämligen inte köpa biljetter på förhand till färjan och eftersom det var dagen före midsommarafton, och vi inte visste hur mycket folk som brukar åka ut, så var det skönt att vara i god tid. Vi hade några timmar extra tid så vi körde omkring lite och försökte hitta någonstans att äta (med hund). Vilket visade sig vara ganska så omöjligt dagen innan midsommarafton. Allt var ju redan stängt. Vid Köpmanholmen fanns någon typ av restaurang men Elmeri fick inte komma med in. Tripadvisor tog oss sedan till någon typ av asiatisk restaurang några kilometer bort dit vi ringde och kollade om det var okej att ta med hund. Det var det!

Några timmar senare hoppade vi alltså på färjan m/f Ulvön som skulle ta oss till just Ulvön. Om jag minns rätt finns det flera olika färjor som går lite vid olika tidpunkter och tar lite olika länge, just denna färja var av en lite långsammare variant och tog oss till Ulvön på 2 timmar. Färjan var fullpackad med midsommarfirare och mängder av saker och mat som alla firare hade mig sig. Eftersom vi bara skulle stanna två nätter, och dessutom på hotell, så hade vi nog med oss minst saker av alla.

Till min väldigt stora glädje stannar m/f Ulvön på många vackra ställen på vägen till Ulvöhamn. Ett av ställena är Trysunda. Om det är något ställe jag minns lite extra från våra båtresor är det just Trysunda. En bit bakom alla hus och bakom skogen finns den en strand full av vackra och väldigt släta, runda stenar. Hemma i mitt gamla flickrum kan man säkerligen hitta någon slät sten som som jag har släpat hem just från Trysunda. Är det inte denna hamn bara så fruktansvärt mysig och vacker? 

Då jag gjorde research inför resan försökte jag hitta någonting i Trysunda. Det hade varit drömmen att fira midsommar där, men tyvärr kunde jag inte hitta någonting att hyra. Men åtminstone fick jag ju se den lilla hamnen från färjan. Det verkade vara ett populärt ställe att fira midsommar med båt, eftersom gästhamnen såg rätt full ut. Resan fortsatte.

Färjan stannade också vid Fjären, det hör till Norra Ulvön. Här var det intressant att se hur alla lokala midsommarfirare steg av med sina enorma packningar vilka hade staplats på rullande ”burar”. Det syns på en av bilderna här lite nedanför. Och efter det blev färjan faktiskt ganska tom.

Äntligen anlände vi till Ulvöhamn!

Lagom till en vacker kvällssol!

Från färjan vandrade vi sedan en knapp kilometer till Ulvö hotell. Första anblicken av Ulvöhamn under denna promenad var precis så mysig och charmig som jag mindes det. Underbart att få fira midsommar här!

På våra båtresor var det liksom en grej att äta pizza eller pyttipanna vid skärgårdskrogen Almagränd. Det var alltså självklart att vi också nu måste äta middag här.

Det bidde dock ingen pizza vid Almagränd denna gång, men en massa annat gott!

Här ovanför syns en del av Ulvö hotell. Vårt rum var ett av de med balkong på första våningen på den blåa byggnaden. Riktigt fina och fräscha rum med vacker utsikt över havet, och väldigt trevligt gjort i hundrummet med egna vatten- och matkoppar för Elmeri. Hela hotellet var förresten superfräscht och fint.

Midsommarafton

Till vår stora glädje vaknade vi upp till strålande solsken och blå himmel på midsommarafton. Händer det ens? Det var så idylliskt så det var inte klokt. Jag har tyvärr ingen bild från hotellfrukosten på hotellet men den var förresten också a-m-a-z-i-n-g.

Vi begav oss genast ut på promenad på förmiddagen. Jag fotograferade typ varje knut och hus. Därför blir detta inlägg nu också så hiskeligt långt.

Vi gick längs med hela stranden, stannade på glass vid handelsboden och gick sedan vidare så långt vi bara slapp längs med stranden innan vi vandrade tillbaka igen.

Vid lunchtid ordnades det sill-lunch från hotellets sida. Långbord och härlig stämning på bryggan!

Och en stund senare förstås: resning av midsommarstång och självklart traditionell dans runt stången! Som sagt – idyllen… Det dansades ”små grodorna” och andra traditionsenliga danser runt stången. Vi deltog dock inte, fastän jag var väldigt sugen 😉

Efter dansen hade vi bestämt oss för att vandra upp till Lotsberget.

Lotsberget användes tidigare som utsiktsplats för just lotsar, och visst var utsikten där uppe helt fantastisk. Värt vartenda trappsteg! Nästan så man kunde se över till Finland 😛 Vi var lite för sent ute, hade det varit någon timme tidigare, hade man kunnat fika där uppe, men tyvärr hade caféet redan stängt för dagen. Det var ju ändå midsommarafton.

När vi väl hade kommit ner igen fikade vi istället på Café & Bistro Ulvöbyn. Ett supermysigt litet café ganska nära hotellet.

Vi turistade också lite i Ulvö kyrka, men nu hade jag tyvärr ingen bild på den heller. Ni får tro mig att den var väldigt liten och mysig.

Kvällens program bestod av fin middag på hotellet. En femrätters midsommarmeny. Allt var verkligen supergott! Mitt under middagen började dock plötsligt brandalarmet på hotellet tjuta. Jag fick jättepanik eftersom Elmeri var ensam på rummet medan vi åt. Min första instinkt var förstås att springa iväg och rädda honom därifrån, vilket jag faktiskt också gjorde även om jag blev strängt tillsagd att jag inte fick gå till hotellrummen. Men ärligt talat sket jag i det just då. Som TUR var det ändå falskt alarm, eller jag minns inte riktigt exakt, men tror att det var någon bastu i någon sidobyggnad eller dylikt som hade triggat brandalarmet. Det hade alltså inte varit någon fara, men jag var ju ändå väldigt ”adrenalinstinn” efter denna lilla incident. Och det låter kanske värre än var det var. Dörren till vårt hotellrum låg ungefär 20 meter från platsen där vi satt och åt, så jag sprang liksom inte ”in i elden”. Tyvärr minns jag alltså brandalarmet bättre än middagen. Hur som helst minns jag ändå att maten var supergod och vi hade en riktigt trevlig kväll trots alarmet!

Midsommardagen

Dagen därpå var det redan dags att ta färjan tillbaka från Ulvön. Denna gång var färden lite snabbare eftersom vi inte åkte via Trysunda. Midsommardagsvädret var dock betydligt tristare än dagarna innan, men det gjorde ändå inte så mycket och det var ändå inte så kallt att man inte kunde vara ute på däck med jackan på. Jag tror faktiskt att jag stod ute på däck hela resan tillbaka till Köpmanholmen.

På vägen tillbaka till Umeå stannade vi i Örnsköldsvik. Det är också en riktigt vacker sommarstad som jag har fina minnen ifrån. Jag hade önskat att vädret hade varit lite trevligare så att jag kunnat ”visa upp” staden åt Philipp och svärmor. Men det regnade och inga butiker eller caféer var förstås öppna heller. Till vår stora lycka hittade vi ändå ett öppet Wayne’s café dit Elmeri faktiskt också fick följa med in. Vad är oddsen att det enda öppna caféet i stan också accepterar hundar? Tur hade vi alltså! Vi drack en kaffe och fortsatte färden mot Umeå.

I Umeå hade vi bokat in oss på Comfort Hotel Winn. Det ligger supercentralt och vi hade en trevlig utsikt från vårt rum!

Umeå var precis lika öde som Örnsköldsvik, men vilken stad är inte det en midsommardag när vädret dessutom är usligt. Vi vandrade ändå omkring en god stund lite här och där i centrum. Till vår stora lycka hittade vi faktiskt en öppen ICA-butik där vi spenderade en god stund. Det är ju alltid otroligt intressant att botanisera bland utbudet på ICA. Svärmor ville också köpa hem en burk Surströmming som present, men först efter att vi faktiskt köpt burken insåg vi att hon ju inte får ta med den på flyget! Lika farligt som explosiva saker tydligen 😉 eventuellt förståeligt, men lite synd ändå att vi redan hade hunnit köpa den.

Det var inte heller lätt att hitta en öppen restaurang i Umeå. Alla restauranger som någonsin har rekommenderats åt mig var stängda på midsommardagen. Den enda restaurangen vi hittade var Rex. Men det var ju inte alls heller illa. Supergod mat och trevlig stämning!

På söndagen tog vi sedan Wasa Express hem till Vasa igen. Vi satt ute på däck en stor del av resan och njöt av solen. Där längst bak på däck kan man sitta ganska vindskyddat och dessutom kunde vi ju ha Elmeri med oss ute. Den lilla hundtoaletten som finns på däck är förresten heeelt värdelös, vet inte om någon någonsin har lyckats få sin hund att kissa där. Elmeri var verkligen inte ett dugg intresserad av att göra sina behov där. Hur vi än försökte. Tur att färden ändå bara är 4 timmar! 🙂

En mycket bra midsommar-resa om ni frågar mig! En mer idyllisk midsommarafton kan man liksom inte få. Jag hade varit lite nervös inför resan, ifall mina barndomsminnen kanske hade varit bättre än jag minns dem. Men så blev det inte alls, utan jag skulle vilja påstå att Ulvön var (om möjligt) ännu mysigare än jag minns det! Vi hade som sagt tänkt göra om samma resa i år och göra det till en tradition men vi vågade inte boka resan medan jag ännu var gravid och sen när vår dotter redan var född var alla hotellrum uppbokade. Men kanske nästa år igen istället.

Sara.


English summary: 

Last year we travelled to Sweden to celebrate midsummer. More specifically to Ulvön on the High Coast of Sweden (It’s a world heritage site, just like we have here in the Archipelago). I used to travel to the High Coast as a child with our own boat, and I have very fond memories from back then. I was almost afraid my memories were better than the reality, but it wasn’t! Ulvön and Trysunda were precisely as lovely and idyllic as I had remembered them. The weather was perfect, we had amazing food and we watched children dance around the midsummer tree. We were almost going to repeat the trip this year, but due to me being pregnant we did not want to book until our daughter was born, and when she was all the rooms on Ulvö hotel were already booked. But maybe we can repeat it again next year. Such a lovely midsummer trip! 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Back To Top