skip to Main Content

Recension av barnvagn: Emmaljunga Nxt90 med liggdel

Vi har ju redan rullat tillsammans i över 5 månader, så jag tycker det börjar bli dags för en recension av vår vagn. Modellen är ju ganska ny, så när vi själva i vintras googlade recensioner och erfarenheter av den så hittade vi tyvärr inte så mycket. Endast några sponsrade inlägg på tyska bloggar. Hah. Tyvärr är detta inlägg inte sponsrat dock, I wish! För tyvärr är ju barnvagnar inte direkt billiga. Inte denna heller… Vår år köpt på Lastentarvike i Vasa, och nu minns jag faktiskt inte exakt vad den kostade, men 2019 års modell verkar enligt hemsidan kosta 1300, inklusive chassi, liggdel och sittdel. Vi har 2018 års modell och jag har för mig att vi betalade ungefär lika mycket.

Som helhet har vi verkligen varit jättenöjda med vagnen. Den passar våra behov perfekt och är väldigt behaglig att rulla både på landsbygden och i stan.

Vi går vagnpromenader varje dag, plus att vår dotter sover sin dagssömn i den varje dag, så jag vågar påstå att den har varit i flitig användning. Nu har jag ju ingenting annat att jämföra med men vi är nog toknöjda!

Ett måste när det gäller vagn för mig var att handtagen skulle gå att vippa ner så här, alltså med knäleder. Alla vagnar jag prövade som inte hade detta stötte jag i fötterna i vagnens framkant eftersom jag kom för nära. Detta är något att tänka på om man är kort. Att min man dessutom är lång har inte varit något problem då han kan sätta den i högsta läget och den då är passlig för honom. Jag är alltså 159cm och han 184cm och denna vagn passar oss båda perfekt. Jag har aldrig sparkat i vagnen när jag går, och inte min man heller! Så bra.

En annan bra grej med vagnen, tycker jag, att den inte är så låg. Jag tycker mig se många vagnmodeller där liggdelen kommer väldigt lågt ner. Tänker genast att man får ont i ryggen då. Hehe. Men praktiskt förstås att den är lägre om man t.ex. fikar mycket på stan. Då ser man babyn bättre när man sitter ner.

När vi testade olika vagnar i butiken funderade vi kanske främst mellan Nxt90f och Nxt60f. Fast jag kände nog genast att Nxt90 var bättre för mig. Det låg liksom i handtaget. Jag tyckte att handtaget på Nxt60 var för smalt och kändes liksom lite skrangligt på något sätt. 90:an är rejälare och kändes skönare när man håller i med båda händerna. 60:an är smalare eftersom den ska gå att fälla ihop till betydligt mindre storlek. Och så är det naturligtvis en smaksak hur man tycker om att hålla i. För övrigt är både liggdelen och sittdelen samma på Nxt60 och Nxt90. Det är alltså bara chassit som skiljer dem åt.

Det finns ju många olika versioner av Nxt90, olika chassi, olika liggdel och olika hjul. Och så finns det dessutom F modell och icke F modell. F står för flat, vilket betyder att sittdelen inte är ergonomisk och alltså går att fälla ner helt plant. Eftersom vi fortfarande använder liggdelen har jag inte riktigt någon åsikt om sittdelen ännu. För oss kändes det ändå ganska självklart att vagnen ska ha plant liggläge. Åtminstone jag tycker att det verkar bekvämare så. Men det lär också vara smaksak. Även om jag nog måste hålla med om att Nxt (utan F) sittdelen faktiskt är mycket snyggare än NxtF. Men jag får kanske skriva en ny recension om den här saken när vi kommit så långt. Då kanske jag har en annan åsikt.

Jag älskar för övrigt den där handlänken som finns på handtaget. Det känns alltid säkert och bra att rulla när jag vet att jag inte kan råka tappa vagnen i ett dike, ut på bilvägen eller ner för en backe. Har som vana att alltid sätta länken runt handleden när vi promenerar.

Ett minus med liggdelen tycker jag att det inte finns ett extra solskärm på suffletten. Eller att den inte går att fälla ner mera. På bilden ovan har jag fällt ner suffletten till max. Om solen ligger lågt blir bebisen bländad. Vi har löst detta med ett skynke (eller trasa) då det har behövts. Har dock läst att den nya 2019 versionen av vagnen har ett inbyggt uv-skydd (och insektskydd). Det låter åtminstone väldigt praktiskt. Det hade jag gärna haft! EDIT: En läsare uppmärksammade mig om att detta VISST finns på 2018 versionen också! Hemska saker, jag har alltså levt i 5 månader med tron att den INTE har insektskydd och uv-skydd i vagnen, men det har den tydligen visst. Nåja, bättre sent än aldrig. Det fanns i ryggstödet på sittdelen i en påse och funkar också till liggdelen. NU har den alltså också inbyggt insekts- och uvskydd som man lätt kunde fäste i en dragkedja inne i suffletten. Ibland kunde det ju vara bra om man skulle vara en person som också läser manualen 😛 Nåja, jag såg ännu en geting för några dagar sedan, så vi hinner väl använda det ännu några veckor 😛 ojdå!

När man köper ett skynke till denna vagn, så löns det för övrigt att hitta en modell som har 4 upphängningspunkter istället för 5. På grund av handtaget uppe på suffletten kan man inte spänna fast standarskynkena med fem punkter här. Men jag måste faktiskt säga att det är jättesällan vi varit i behov av någonting framför. Jag gillar att kunna se henne hela tiden och hon verkar inte störas av att se sig runt lite heller. Och det där handtaget som finns uppe på suffletten är väldigt praktiskt när man ska montera upp eller ner vagnen eller bära hela liggdelen.

Det är för övrigt jättelätt att klicka i och ur liggdelen från chassit. Det finns ett reglage under vagnen (svarta plastgrejen som syns här nedan ovanför hundens huvud) som man bara tar tag i medan man samtidigt håller i handtaget på suffletten och så lyfter man bara upp. Jättesmidigt. Och när den ska tillbaka är det bara att klicka i. Går hur smidigt som helst. Också med bebis i.

Varukorgen är toppen! Man kan till och med få plats med ett stycke hund som inte längre vill promenera. Vi bor ju inte i stan, så jag går ju inte och handlar med vagnen. Jag har alltså inte så stor erfarenhet av att den någonsin skulle vara för liten eller så. Bär inte med mig jättemycket grejer när vi promenerar. Jag brukar slänga ner en extra tröja åt mig själv, regnskydd, myggnät, kanske kameran, nycklar och vad jag nu kan tänkas på behöv när vi går på promenad. Och när vi har haft med vagnen till stan brukar jag slänga dit min väska och skötväskan (som man för övrigt nog också kan hänga upp i krokarna på handtaget, men orkar sällan eftersom jag ändå har så mycket plats under!)

Vagnen är supersmidigt att styra. Eftersom jag ju så gott som alltid har med mig hund på promenad så brukar jag ofta gå med bara en hand på vagnen och en hand i kopplet. Det är lättare att styra hunden när jag använder en hand var. Annars kommer hunden ganska lätt framför hjulen och eftersom han är så liten är jag rädd att han ska hamna under och skada sig. Men den går alltså supersmidigt att styra vagnen med bara en hand. Läderhandtaget är förresten också väldigt skönt att hålla i.

Hjulen är super! Detta är Emmaljungas outdoor lufthjul. Alltså deras terränghjul. Här finns det som sagt flera olika versioner man kan välja mellan enligt behov. Men eftersom vi ändå bor ute på landet så är dessa toppen. Lufthjul var ett måste för oss. Dessa är rejäla och vi har faktiskt inte behövt pumpa dem en endaste gång ännu. Inte heller olja dem på nytt eller så. Men vi tar inte heller loss hjulen så ofta (vilket för övrigt nog går superlätt att göra!).

För oss är det ett måste att ha svängbara hjul framme. Mycket smidigare att gå i butiker eller på stan med den då. Den svänger alltså på en rätt lite vändkrets, vilket är praktiskt i  smala butiksgångar. Och om man vill kan man ju låsa hjulen när det behövs, men det har vi faktiskt inte behövt göra en endaste gång! Vi får se om det behövs i vinter. Får återkomma med det i sittdelsrecensionen.

Den största nackdelen med vagnen, eller chassit alltså, enligt mig är att den faktiskt inte blir så liten när man fäller ihop den. Jag har faktiskt lite problem att få in den i min Volvo V40. Nu har ju inte Volvo V40 världens störa baklucka heller. Det är ju snarare en halvkombi/hatchback än en kombi (vilket den eventuellt påstår sig vara). Hur som helst, om jag ska ha in vagnen i backluckan så ryms det inte in någonting annat där. Så jag får se till att alltid ha en tom baklucka. I min mans Nissan Qashqai ryms vagnen in utan problem. Och då får han dessutom plats med annat än bara vagnen. Fast eftersom jag inte någonsin prövat sätta en annan vagn i bilen, så kan jag ju inte riktigt heller jämföra om den är stor som ihopfälld eller ej.

Både chassit och liggdelen ryms ändå in i min Volvo om man sätter in dem i rätt vinkel. Både i bakluckan och i baksätet. Tar man av hjulen går det betydligt lättare. Men egentligen handlar det om att ha rätt teknik, då behöver man inte ens ta av hjulen. På bilden ovan prövade jag att sätta in chassit i baksätet istället. Det var ungefär lika lätt/svårt som i bakluckan. Det går, men lite bökigt om man inte tar av hjulen. Vilket jag som sagt inte riktigt brukar ha lust att göra, trots att det bara är att klicka av dem. I början fick jag spunk varje gång jag skulle sätta in vagnen i bilen, övervägde starkt att köpa ny bil, hehe. Men sedan när jag fick in den rätta tekniken så har jag ändrat mig.

Här på bilden ovan hade jag ju dock kunnat ta av adaptrarna till babyskyddet. De där stora plastgrejerna som stiger upp ovanför Emmaljunga loggan är alltså adaptrarna till babyskyddet. Och de får man ju för övrigt loss lätt som en plätt också. Liggdelen skulle också lätt rymmas med här i baksätet ovanpå chassit, men när jag tog bilden hade jag bara med chassi och babyskydd. Om man är en lång person med framsätet långt bak så får man förresten inte in chassit i baksätet, då är det bakluckan som gäller.

Fast jag har faktiskt använt vår resevagn (Yoyo) som bilvagn hela sommaren, det är betyyydligt smidigare. Jag kunde säkert få plats med minst 4 stycken Yoyo:n i bakluckan! Men vi får se hur det blir nu i vinter, tror inte att Yoyo:n funkar så bra på snö. Men vi får se.

Liggdelen SER kanske lite mindre ut än andra Emmaljunga modeller, men jag tycker att den fortfarande är riktigt rymlig ännu vid 5-6 månader och ser inte något behov att byta till sittdel ännu. Det blir nog först när hon börjar stiga upp i vagnen eller dylikt. I början hade vi till och med alltid ett babynest i vagnen. Annars var den lite för ”stor” för henne, så hon gillade inte att ligga där. Men nu har vi bara en åkpåse. Som på bilden ovan. Kanten är lite vänd på bilden så det ser nästan ut som ett babynest, men det är det alltså inte.

Denna vagn är perfekt för vår familj. Vi rullar vagn både på landsbygd, grusväg, asfalt men också inne i stan! Kommer man överens med handtaget på Nxt60 skulle jag dock kanske överväga den, bara för att den blir så mycket mindre ihopfälld! Men eftersom 90an nu faktiskt också ryms in i bilen med lite bök så skulle jag ändå inte byta. Har man en liten bil är det kanske klokare att köra på en mindre version. Nu läste jag att det också har kommit ut en Nxt30, men den har jag inte sett live.

Allt som allt är vi som sagt väldigt nöjda med vår vagn och skulle nog göra samma val igen också efter över 5 månaders rullande.

Sara.


English summary: 

This is a review about our pram Emmaljunga Nxt90 (F). We love the pram. It is the perfect pram for our family. We walk both on gravel roads and in the city. It works very well for both purposes. The only thing I have to complain about is that it doesn’t have a very big sun cover for the bassinet. But I have seen that this has been fixed in the 2019 version! It’s also slightly big for my tiny Volvo. But it still fits both in the backseat and in the luggage compartment. Even with the wheels on. All in all; we are very happy with it, and I don’t think we would choose otherwise if we could.

This Post Has 2 Comments
    1. Tack Maria! 🙂 jo, men jag kan tänka mig att det säkert också är bra med information fastän ni kanske inte funderar just på den här. Men liksom saker man kanske inte tänkt på förrän man faktiskt kört en barnvagn 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Back To Top