skip to Main Content

Sjukhusväskan / BB-väskan (ett efterklokt perspektiv)Det här inlägget har jag faktiskt filat på jättelänge, nästan så det inte riktigt mera är så ”aktuellt” när vi redan har en sexmånaders i huset. Men jag tänkte ändå att jag vill publicera det. Började nämligen skriva på det redan på BB medan jag satt och pumpade så mycket jag bara kunde. 

Jag vet inte riktigt vad man ska kalla den, sjukhusväskan, bb-väskan? Nå i alla fall alla de saker som man på ett eller annat sätt har tänkt ta med sig till förlossningen och BB. Jag hade själv packat MYCKET. Två stycken träningsväskor och min handväska fulla med saker. Det visade sig att det var alldeles för mycket. Men hur skulle man nu veta det som förstagångsföderska egentligen? 

Bilden uppe till vänster är tagen på morgonen när vi skulle åka in till förlossningen. Väskorna ligger där runtomkring mig. Och bilden här nedanför är tagen precis när vi hade kommit in till förlossningen och jag ligger i min första kurva. Philipp har pantat på den här bilden på sin telefon och hittade den för bara någon vecka sedan i hans telefon, how mean 😛 Sista bilden då man ännu ser någorlunda pigg och fräsch ut 😛


Innan hade jag googlat och gått igenom
en massa dylika listor på internet. Jag läste vad folk hade packat med sig, och vartefter bara fyllde på och fyllde på min egen lista med mera saker som kunde tänkas vara nödvändiga på sjukhuset. Men det var ingen som någonsin faktiskt skrev vad de på riktigt behövde på plats. Alla listor jag läste var sådana som folk hade skrivit innan de åkte in till sjukhuset. Så här kommer nu ett sådant inlägg som jag hade behövt då. Det vill säga allt jag packat, och huruvida det var nödvändigt eller ej. Och till slut den ultimata listan på saker som man (jag) faktiskt behöver. 


Min BB-väska innehöll följande: 

Kläder och skor
 • Innetossor
  • BRA, använde hela tiden! Hade med mig mina Birkenstocksandaler. Mina fötter svullnade upp så mycket efter förlossningen att de blev supertajta fastän de annars är ganska stora. Rymliga tofflor behövs! Har dock hört att vissa sjukhus också har innetossor att låna. Men det hade nog inte Vasa i maj 2018 åtminstone.
 • Pyjamas
  • NEJ! Behövdes inte alls. Sjukhusklänning is the shit.
 • Amningsvänliga kläder
  • Nej. Sjukhuskläderna är så bra att det är helt onödigt att ha med sig någonting eget. (Annat än de man vill fara hem i förstås). Visserligen är sjukhuskläderna inte de snyggaste i världen, men vem bryr sig när man just fått en baby. Dessutom är de sköna och praktiska och man kan ju byta hur ofta som helst.
 • Mjuka bh:ar / amnings-bh:ar 
  • Nej. Samma kommentar som för kläderna, behövs endast för hemfärd. Kanske nästa gång när jag vet lite mera hur amningen ”går till” kunde jag kanske ha på mig en amningsbh på BB. Förutsatt att jag inte behöver sitta känguru i en Keskola-stol.
 • Badrock
  • Nej!!! Det här tog alldeles för mycket plats i min väska (den krävde nästan sin egen väska) och var helt onödig. Om det inte har framgått redan så tycker jag att sjukhuskläderna var så bra! Badrock finns. Den är varm och skön att tassa runt i.
 • Sockor
  • Nej, onödigt! Jag gillade sjukhussockorna, trots att det var stora och utan passform. Med svullna fötter var det rätt skönt att ha lösa sockor på sig och så kunde man ju byta så ofta man ville och bara slänga de gamla i tvättkorgen. Kan ju vara bra att ha med ett par för hemfärd dock.
 • Trosor
  • Behövdes inte ALLS. Nättrosorna på förlossningen is the shit! På riktigt. Dessutom onödigt att skapa en massa extra tvätt åt sig själv genom att använda egna. Fast en sak störde mig: det fanns det inga nättrosor på BB, bara på förlossningen. Men om man snällt frågar en vänligt inställd barnmorska så kanske hon hämtar några åt dig från förlossningen 😀 😀 (been there!). Trosorna på BB passade inte alls på mig. De var de ostretchigaste trosor man kan tänka sig. Och så behöver man nog ett par trosor för hemfärden förstås (om man inte har på sig nättrosorna hem förstås… kan ju eventuellt behövas…).
 • Kompressionssockor
  • Superbra! Jag hade som sagt jättesvullna fötter på BB, så det var verkligen bra att ha med. Var lite dålig på att använda dem dock. Blir ju också väldigt varmt att ha dem på när man annars också har varmt.
 • Kläder att fara hem i
  • Bra! Jag hade med mig mjukisbyxor, topp, mjuk amnings-bh och en kofta. Jättebra val. (Syns här nedan till höger)
 • Halsduk
  • Användes ej.
 • Stödbälte
  • Användes ej.

Hygienartiklar

 • Schampo och balsam
  • BRA! Jag hade fyllt mina resetuber med schampo och balsam, men eftersom min förlossning tog så jättelänge, tog mitt schampo och balsam faktiskt slut. Hade behövt ”en dos” till faktiskt. Tror jag hann duscha (alltså inklusive hårtvätt) 4 gånger under min förlossnings- och BB-vistelse. Duschade gjorde jag nog fler gånger än så, men till hårtvätt hade jag bara 4 doser, och hade behövt en till!
 • Tandborste och tandkräm
  • Mycket bra!
 • Hudkräm
  • Bra efter dusch och badkar om man är en torris.
 • Deodorant
  • Bra, och extra bra att den var oparfymerad.
 • Läppomada
  • Detta var någonting som fanns på alla bb-väske-listor. Men jag behövde faktiskt aldrig gräva fram min, dock kan det ju nog vara bra att ha med ändå. Torra läppar är ju jobbiga.
 • Bröstvårtssalva
  • Jag använde inte alls, inte heller hemma någonsin. Men jag ammade ju inte lika mycket som de andra på BB, utan pumpade mest och dessutom använde jag ju amningsgummi så jag fick aldrig några sår eller ömt. Man fick dessutom en liten ”tester-tub” med bröstvårtssalva på BB. Använde inte heller den. Och vågar ju inte heller lova att den där testern är något de alltid delar ut. Har alltså ändå hört att detta är bra att ha med om man har tänkt amma.
 • BH-inlägg
  • Jag använde ingen bh (och därmed inga bh-inlägg heller) på BB eftersom vi för det mesta hade känguruvård på Keskola istället och då skulle det nog bara ha blivit bökigt med en bh. Bäst var nog utan. Jag tror säkert att jag hade gjort samma sak fast jag hade haft bebin på rummet. Jag använde sjukhusklänning hela tiden som jag istället bytte ofta när det blev för mjölk-klottigt.
 • Hårborste
  • Bra att ha!
 • Hårband
  • Bra, hade nog håret uppsatt mest hela tiden.
 • Smink
  • Behövdes absolut inte. Orkade inte ens sätta på smink för hemfärd. Mina vänner hade haft rätt, hade kunnat lämna sminkpåsen hemma.
 • Sminkborttagning
  • Hade aldrig smink på mig och duschade bara bort det första jag hade då vi kom in. Alltså också onödigt.
 • Topsar
  • Tycker om att putsa öronen, haha. Så det var helt bra! Men kanske inte det nödvändigaste i världen.
 • Mjölkuppsamlare
  • Behövdes ej.
 • Amningsgummi
  • Behövs det så får man det från BB eller Keskola. Behöver alltså inte tas med eller köpas på förhand. Dessutom kan man köpa de bästa gummina i hela stan från sjukhusets cafeteria. Köpte hem några i reserv. Skulle ju vara katastrof om jag tappade bort gummit.
 • Mediciner
  • Hade med mig mitt insulin, men behövde inte längre ta det under förlossningen. Så egentligen onödigt. Men skulle nog inte ha vågat lämna det hemma heller. Hade fått instruktioner om att inte ta metformin på morgonen innan förlossningen. Tog alltså inte med den, endast insulinet.
 • Blodsockermätare
  • Jag använde den några gånger före och efter förlossningen, men hade jag inte tagit med den så hade de nog mätt mitt blodsocker där i alla fall. Det är ju trots allt ett sjukhus 😛 Men nu fick jag ju mäta själv där i alla fall. Barnmorskorna frågade ibland upp värdena under förlossningen. Speciellt eftersom jag ju hade slutat all medicinering innan jag kom in.
 • Vitaminer
  • Håxade faktiskt inte riktigt på att ta dem under förlossningen eller på BB. Man hade ju så många andra piller att knapra på. Så egentligen lite onödigt.

Underhållning

 • Bok
  • Orkade absolut inte läsa. Under igångsättningen hade jag för ont för att koncentrera mig och på BB använde jag all min lediga tid till att vila eller svara på alla meddelande jag hade fått under dagarna.
 • Tidningar
  • Samma kommentar som med boken. Men jag hade faktiskt glömt köpa med mig tidningar, även om det fanns på min lista. Men lika bra det, hade nog inte läst någon tidning heller.
 • Hörlurar
  • Användes inte heller, men i något skede funderade jag faktiskt på att lyssna på någonting. Så kanske inte helt onödigt, men jag kom mig inte så långt.
 • Dator och laddare
  • Funderade länge på om jag skulle ta med, tog sist och slutligen med den men använde bara för att göra min skattedeklaration på BB. Haha! Nästa gång kanske jag nog lämnar den hemma och försöker göra min skattedeklaration innan jag ska föda 😀

Övrigt

 • Kamera och laddare
  • Ja! Absolut ett måste för mig!
 • Extra minneskort
  • Hade ett mega stort minneskort i kameran, så behövde aldrig byta kort.
 • Telefon och laddare
  • Ett måste. Användes ändå mindre än väntat. Orkade inte vara på telefonen. Philipp behövde dock detta mera då han höll omvärlden uppdaterad, samt skrev ner alla händelser och klockslag.
 • Vattenflaska
  • Använde inte, plastglas och sugrör får man på förlossningen och det funkade super. PÅ BB fick man en vattenkanna och plastglas.
 • Öronproppar
  • Behövde inte använda eftersom jag sov ensam hela tiden, men kan ju kanske vara bra att ha om man delar rum med någon högljudd?
 • Snacks
  • Jag var inte alls sugen på godis, men i något skede var det gott med salta kex under förlossningen. Jag hade köpt oat cheddar nibbles från Prisma som var det enda som gick ner fastän jag hade en plastpåse full med andra snacks. Hehe. Både salt och sött. Och så kan det ju vara bra med snacks som inte smular. Man vill ju inte ha smulor i sängen. På BB var jag sugen på nötter. Hade också med mig en massa ”onyttiga snacks”, men de var jag liksom aldrig sugen på, inte heller på flera veckor efteråt. Konstigt nog. Jag hade hört att många är jättesugna på typ choklad efteråt och hade därför tagit med det. Men nej.
 • Tuggummi
  • Var aldrig sugen.
 • Rådgivningskort
  • Ja! Det måste vara med.
 • Plånbok
  • Funderade länge på om jag skulle ta eller ej. Tog ändå med men behövde inte. Fast Philipp lånade mynt av mig till kaffemaskinen, så kanske det var bra ändå.
 • Amningsdyna
  • Det här tog jag inte med, även om det fanns på min lista. Vi hade tänkt att Philipp får hämta den om det behövs. Åtminstone på Keskola finns det amningsdynor att låna. När jag var på BB på permission i några timmar så stoppade de bara en massa vanliga kuddar som stöd, så jag vet faktiskt inte riktigt om det finns där?

Till babyn

 • Babyskydd
  • Nå, förstås! Kanske det viktigaste på denna lista. Annars slipper man ej hem med bebis i bilen.
 •  Tutt
  • Vi fick en tutt från Keskola, och har förstått att BB inte vill ge tutt på grund av att amningen ska komma igång först. Behövdes alltså inte. Ännu idag tycker vår baby inte om tutt fastän det stoppades i hennes mun inom den första timmen av hennes liv. (Eller kanske det är just därför hon inte gillar? :P)
 • Trasor
  • Använde nog inte en endaste trasa på Keskola, det var inte så klottigt i början. Och för koppmatningen fick vi använda sjukhusets trasor.
 • Babytäcke
  • Behövdes inte, finns ju på sjukhuset och för hemfärd hade vi vår åkpåse till babyskyddet.
 • Body och byxor, storlek 50
  • Användes för hemfärd! Åtminstone på Keskola behövdes inga egna kläder på babyn. Vet ej hur det är på BB dock. Jag vet ju att det finns babykläder på BB, men om man vill använda dem är ju en annan sak. Åtminstone var kläderna vi stoppade på vår baby under vår BB-permission alldeles för stora. Keskola hade mindre versioner, men där låg hon ju för det mesta helt utan kläder.
 • Body och byxor, storlek 56
  • För stora.
 • Mössa
  • Ja! Behövdes för hemfärd. Och kanske behövs det på BB? Vet ej. Vi kunde inte ha mössa pga kanyl i huvudet.
 • Vantar
  • Jag trodde att jag hade packat ner vantar, men det visade sig att jag hade glömt! Hade varit bra med vantar då baby var kall om händerna. På keskola hade man inga tillgängliga då (alla var i användning), så vi satte sockor på händerna istället, som förstås hölls på i ungefär 5 sekunder.
 • Sockor
  • Yllesockor fick vi både från förlossningen, BB och Keskola. Så ett av de paren hade vi på oss på hemfärd. Så behövdes egentligen inte. Och under vistelsen på keskola fanns också yllesockor man fick ha på hela tiden på de kalla små fötterna.
 • Halare
  • Den var för varm för hemfärd, men ingen dålig sak att ha med. Man vet ju aldrig hur vädret blir.

Efter denna megalånga lista så skulle jag inför en andra gång ta med mig betydligt mindre saker till förlossningen och BB.

Min ultimata BB väska innehåller alltså: 

 • Innetossor
 • Kläder för hemfärd
  • Mjukisbyxor, amningslinne, tröja med dragkedja, trosor, sockor, amningsbh
 • Kompressionssockor
 • Shampoo och balsam
 • Tandborste och tandkräm
 • Deodorant
 • Hudkräm
 • Läppomada
 • Hårborste
 • Hårband
 • Topsar
 • Mediciner + blodsockermätare
 • Hörlurar
 • Kamera + laddare
 • Telefon + laddare
 • Öronproppar
 • Snacks
  • Salta kex som inte smular + nötter + kanske ändå nån liten godis också
 • Rådgivningskort
 • Plånbok
 • Babyskydd
 • Body och byxor, storlek 50 och 56
 • Babymössa
 • Babyvantar
 • Babysockor
 • Babyhalare

Eftersom jag ändå inte är så bra på att packa så skulle säkert lite fler saker än detta slinka med, bara för att! Men åtminstone skulle jag lämna hemma mycket av kläderna åt mig själv och sådana saker som jag numera vet att finns att få från förlossningen, BB eller Keskola. Och i värsta fall så kan man ju faktiskt också skicka hem sin partner för att hämta något man glömt!

Tipsa gärna om du tycker att det är någonting som du hade med som jag inte alls tänkt på. Eller någonting som jag inte tyckte var viktigt som du tyckte var supervikigt?

Sara.


English summary: 

I have made list on the things that one need to bring to the hospital when giving birth. This is the ultimate hospital bag, based on my experiences: 

 • Shoes to use in the hospital (I had my Birkenstocks with me)
 • Clothes to go home in
  • Slacky pants, nursing top, cardigan, panties, socks, nursing bra
 • Compression socks (for swollen feet!)
 • Schampoo + conditioner
 • Toothpaste + toothbrush
 • Deodorant
 • Skin lotion
 • Lip balm 
 • Hair brush
 • Scrunchie
 • Cotton swabs
 • Medications + blood sugar meter
 • Headphones
 • Camera + charger
 • Phone + charger
 • Ear plugs
 • Snacks (crackers that do not crumb + nuts. Maybe one candy bar too, just in case)
 • ”Maternity card”  (no clue if this is even translatable, but it is a little booklet with the information about the pregnancy)
 • Wallet
 • Baby car seat
 • Baby body + pants (size 50 and 56)
 • Baby hat
 • Baby gloves
 • Baby socks
 • Baby overall 

Usually I don’t find it hard to translate things into English, but I have to admit that some of these words I  had to look up in a translator. I usually use the Swedish or German word, or something else made up when I speak about it. For example I would say ”hair thingy”, or ”lip stuff”, or ”ear poker”. Also not sure if slacky pants is a thing. Lol. 

 

This Post Has 2 Comments
 1. Tack för listan! Jag har inte tänkt packa med så mycket inför förlossningen då jag tänker att det mesta man behöver finns på sjukhuset, och din slutliga packningslista verkar ju absolut som den ultimata BB-väskan. Sist och slutligen är det ju bara det som man behöver inför hemfärden som är det viktiga. Jag siktar på att allt ska rymmas i min Kånken, för mer än så känns det onödigt att släpa med. 🙂

  1. Ja men varsågod. Hoppas den kan vara till någon hjälp 🙂 Jag tror absolut du kommer att få plats med det mesta i en Kånken. Som sagt, hade med mig alldeles för mycket 🙂 Förresten, kom på ett till tips, vet dock inte hur det skulle lyckas… Men om man genast byter om till sjukhuskläder så kanske man kan ha på sig desamma kläderna man åker hem i som man kom i (minus underkläder). Fast det förutsätter ju förstås att man inte får barnvatten eller någonting annat trevligt på dem (jag lyckades alltså inte,hehe). Men skulle ju spara på plats åtminstone. Och så kan man ju alltid skicka hem sin partner efter sakerna för babyn senare. Eller något annat man glömt! Det mesta finns ju faktiskt på sjukhuset, men är förstås kanske harmt om man typ glömt ta med tandborste men gärna skulle borsta tänderna. Typ 😀

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Back To Top