skip to Main Content

8-månaderstösen

8 månader. Samtidigt som det känns som en evighet sedan Lia föddes, känns det också som att vi kanske kom hem från sjukhuset förra månaden eller så.

Vi hade rådgivning förr-förra veckan och läkarbesök förra veckan. Jag var lite sen att ringa och boka tiden så det blev uppdelat. Men vi har ju nära till rådgivningen så det spelar ingen större roll. Lilltösen har hunnit bli 67 cm lång och väger 8,8 kg. Längden hade dalat lite på kurvan, vilket betyder att vi måste kolla upp detta redan om en månad. Annars spelar det väl inte så stor roll, men längd- och huvudkurvan börjar nu vara ”för många” kurvor ifrån varandra. Jag är ju själv kort (och har ganska stort huvud), så jag tänker ju att det kanske är normalt för henne. Men bättre att det kollas upp förstås! Läkaren hittade också ett klickljud i höften, så vi kommer att få remiss till sjukhuset och göra ultraljud av höften. Hon var inte helt säker, men för säkerhetsskull blir det remiss. Även om jag förstås blir lite, lite orolig, så är det ändå skönt att saker och ting kollas upp ordentligt. Hellre det. Men för övrigt var i alla fall allt helt bra. Skönt!

Nu vid 8 månader ökade vi också antalet matgånger till 5 per dag (Tidigare 3-4, men från rådgivningens rekommendation ökade vi nu till 5). Så hon får alltså frukost, lunch, mellis, middag och kvällsgröt. Detta har ju förstås resulterat i att hon knappt ammar någonting alls mera. Kanske 2 gånger per dag. (Och förstås många gånger på natten). Tycker det är lite vemodigt att hon nu vill amma så lite. Känns nästan nog som om hon ammar för lite, eller så tar hon igen det på natten…

Plockmat har vi börjat introducera lite försiktigt också. Mest bröd, banan och gurka hittills. Och ska nog utöka detta då jag vågar. Tycker bara det är så läskigt.

Sömnen ska jag väl inte orda om alltför mycket denna gång. Den har nämligen lämnat ganska oförändrat från förra månaden. Kunde egentligen copy/pasta texten nästan exakt. Det enda som har ändrat med natten är att de där skrik-timmarna på natten verkade vara något tillfälligt. Det höll tack och lov bara på i max en vecka.

Lia får alltså gröt vid 19-tiden, sedan klär vi på pyjamas, ammar och myser en stund i soffan, läser en kort bok och sedan går vi och lägger henne. Nattningen tar oftast mellan 15-45 minuter. Det har visat sig att Philipp har börjat bli bättre på det här. Han får alltid henne att sova snabbare än jag. Förstår inte riktigt varför 😛 Hon somnar alltså mellan 20-21. Och hon vaknar kanske cirka 5 gånger per natt och vaknar mellan 8-9 på morgonen. IBLAND har jag haft någon natt då hon bara vaknat 4 gånger. Så jag ser att det pytte, pytte, pytte långsamt går lite framåt. Hellre det än att det blir sämre åtminstone.

Jag har nu faktiskt ändrat på mina egna vanor emellanåt, för jag inser att det är ohållbart för mig att aldrig få sova mer än 1-2 timmar åt gången. Så jag har börjat gå och lägga mig vid 21-22 tiden själv också. Alltså i princip på samma gång som Lia, eller bara en stund efteråt. Det enda dåliga med detta är ju att jag inte har någon tid att göra någonting själv eller någonting i hushållet. Men åtminstone får jag mera sömn, och det är ändå viktigare just nu. Därav har det nu också varit lite tystare på bloggen när jag inte haft så mycket tid vid datorn. Nu sitter jag här medan hon sover på dagen, men det behöver ju inte alltid heller vara så länge och ofta brukar jag utnyttja den tiden åt hushållet.

Dagssömnen stampar helt på stället. Hon sover 45 min – 2,5 timmar cirka 2-3 timmar efter att hon vaknat på morgonen. Och denna dam tänker fortsättningsvis inte sova mera än en gång per dag. De dagar vi har babysim så kämpar jag med att få in en till lite sömnstund vid 16-17 tiden, men då får vi kämpa i över 1 timme och så sover hon max 20 min. Vet inte om det är värt det. Borde testa fara till babysim någon gång också osovd och se om det verkligen skulle vara så mycket sämre. Alternativt köra en längre väg till simmet så att hon skulle sova 20 minuter i bilen.

Under julen lärde Lia sig och klappa i händerna! Jag vet inte om det alltid bara råkat sig, men om jag säger åt henne att klappa händerna så gör hon det. Funkar nästan alltid. Men bara nästan, så jag är kanske 80% säker på att hon faktiskt förstår. Men det är också det enda som jag har märkt att hon verbalt förstår ännu. Förra gången på babysimmet, när vi sjöng hejdå-låten på slutet så vinkade hon faktiskt med. Det har hon inte heller gjort förr. Så månadens nya färdigheter är alltså att klappa och vinka. Hon har också börjat ”dansa” lite. När hon själv ”sjunger” sin gang-gang-gang-gang melodi så gungar hon ofta från sida till sida. Detsamma om hon hör musik eller om någon sjunger med henne. Pratar gör hon lika mycket som förr; Och nu har det också kommit med ba-ba-ba-ba-ba-ba.

Framåt kommer hon ännu inte! Hon rullar och svänger sig runt sin egen navel. Och så kan hon också åka bakåt. Vet inte riktigt om backandet är medvetet eller ej. Vi försöker i alla fall ha henne så mycket som möjligt på golvet. Men jag har nu själv faktiskt inte så bråttom med att ta sig framåt… eftersom hon då faktiskt kan ta sig bakåt var hon och föll ner ur sängen lite före jul. Jag vaknade upp av världens chock när hon plötsligt dunsade i golvet. Vi har ju hennes säng bredvid vår men hon hade tagit sig till fotändan och därifrån sedan dumpit ner. Tack och lov med fötterna före! Efter detta har vi köpt sånadär skydd att ha vi sidan av sängen. Samt byggt upp värsta hinderbana. Men tänker mig att detta förstås bara blir värre ju mer mobil hon blir. Vet inte riktigt hur folk lyckas samsova sedan när barnen kryper? Lia fick också en egen säng till julklapp som vi nog ska bygga ihop riktigt snart.

Under denna månaden har vi också bytt från Trip Trap newborn till baby settet på matstolen. Jag var inte säker på om hon skulle trivas men det gör hon! Orkar nog sitta precis lika länge. Enda ”problemet” med detta är att hon nu ser så mycket mera. Hon ser Elmeri och allt vad som händer på golvet, vilket gör henne ganska okoncentrerad när hon äter. Till skillnad från förr alltså. Men för det mesta går det ändå bra. Faktiskt igår så bytte vi också bort liggdelen på vagnen. Det kändes verkligen lite vemodigt på något sätt. Känns som om vi inte har någon liten baby längre. Hon skulle nog ha rymts ett tag till i liggdelen, men jag ville byta till vår nya varma sovpåse med fårskinn inuti och den rymdes inte in i liggdelen + att hon ibland är vaken när vi är ute och promenerar och då kan man ju smidigare ha henne att sitta och slipper släpa med kudde. Nu måste vi bara lära oss alla nya spakar och reglage på vagnen igen 😛

Det var väl ungefär allt för denna månad!

Sara.


English summary:

8 months already! How is that even possible? Our lovely little girl is now 67 cm and 8,8 kg. We had a doctor’s appointment last week where we found out we need to go to the hospital to check her hip. It made some clicking sounds, so there needs to be an ultrasound done to check it out. We also need to monitor the height a little, as it is going down on the ”curve” a little. But otherwise all is very well with our little lady. Sleeping is almost the same as last month (=meaning not so well). She learned how to clap her hands (on command). She is still a little talker and loves babbling all the time when we are at home. 

This Post Has 2 Comments
  1. Ett barn under 1 år skall få i sig ca 6dl mjölk om dagen, vilket motsvarar ca 3-5 effektiva amningar. Ifall du vill försöka få in dessa dagtid så hon inte behöver tanka på natten så kan man bra lämna bort t.ex. nåt mellanmål ännu och bara amma eller alltid amma innan maten. Rådgivningarna i vårt land har tyvärr alltid så jätte bråttom med fast föda. I många andra länder rekommenderar de att sätta till ett fast mål/månad. Food before one is just for fun 😊 mjölken skall egentligen vara den huvudsakliga näringen tills 1 år, men det glömmer rådgivningarna också ofta bort att nämna (förutsatt att barnet vill amma, annars är det ersättning som skall vara den huvudsakliga näringen tills 1 år)

    1. Det är precis detta som har gjort mig lite konfunderad. Att amning ända ska vara den huvudsakliga näringen, men då hon äter mat så många gånger så ammar hon inte så mycket längre. Så det är absolut inte den huvudsakliga näringen just nu. Förutom att hon antagligen tankar på natten istället… Men vi har snart rådgivningen igen och kolla hur längden och vikten utvecklat sig. Så då ska jag ta upp detta! Vi har nämligen inte heller varit till vår vanliga ”rådgivningstant” nu på några gånger.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Back To Top