skip to Main Content

(Barnvagns)spaningar från ett regnigt Helsingfors

Jag var redan på väg tillbaka till hotellet när jag insåg att jag inte tagit en endaste bild på hela dagen, och jag som hade tänkt blogga nu när jag har tid. Helsingfors visade inte riktigt sin vackraste sida igår så det lockade inte riktigt att plocka fram kameran. Min första spaning är relaterad till just detta: Vi mötte många barnvagnar under dagen men INGEN av dem hade regnskydd, förutom vi. Trots att det regnade och snöade ganska mycket under dagen.

Idag är det dock strålande solsken som gäller. Ser fram emot att promenera omkring så småningom! Hoppas bli lite inspirerad att fotografera lite mera idag.

Spaning nummer 2: Jag skulle vilja påstå att det rullar ungefär lika många Emmaljungor som Bugaboos på gatorna. Andra märken är jag inte riktigt så bra på att känna igen. Men mellan Emmaljunga och Bugaboo tycker jag att det är ganska 50/50.

Spaning nummer 3: det är mycket osmidigare att ta sig fram med vagn i Helsingfors än i Vasa. Det finns väldigt många icke automatiska dörrar här. I Vasa tycker jag att det bara finns några, här är nästan inga dörrar automatiska. Det finns ju förstås betydligt mer affärer här, men jag tror att det enda stället jag stötte på automatiska dörrar var Kampen och Kappahl. Hittills åtminstone. Sedan finns det dumma ställen med automatisk dörr först och sedan en till manuell innanför. Varför!?

Spaning nummer 4: Även denna relaterad till barnvagnar och dörrar 😀 Endast på Stockmann stötte jag på hjälpsamma personer. På alla andra ställen fick man typ dörren slagen i barnvagnen eftersom ingen riktigt verkar titta runt sig. Förutom på Stockmann då. Valde tillochmed att skippa några butiker pga av icke automatisk dörr + några trappsteg framför och ingen runtomkring som kan hjälpa. Bävar lite inför när jag ska åka spårvagn och tåg själv, ifall det inte finns några hjälpsamma själar där just då.

Jag antar att man vänjer sig efter ett tag. Men eftersom jag inte tidigare stött på dessa fenomen hemma så tyckte jag att skillnaden var ganska tydlig. Jag kunde till exempel inte besöka min favoritaffär eftersom det fanns hela 5 trappsteg dit och gillar ej att dra upp vagnen. På ett annat ställe fick jag ändå gå via lagret och åka varuhiss. Det var mycket bra kundservice!

Och på tal om nåt annat så har vi utsikt över det nya biblioteket Ode från hotellfönstret. Det kryllar av människor där inne. Speciellt där uppe i ”toppen” verkar alla vilja ta en bild. Igår kväll verkade de dessutom ha en photoshoot där. Tänkte att vi nog måste besöka det någon dag när vi bor är så nära. Verkar vara ett poppis ställe att besöka just nu.

Men nu ska jag bege mig ut i solskenet på promenad! Det ser verkligen så vackert och fint där ute idag.

Sara.

This Post Has 2 Comments
  1. Åh, var en snabbsväng till Helsingfors förra veckan, men hann inte se något av stan alls eftersom vi spenderade all tid vid Hanaholmen på kurs. 🙂 Lär ju inte bli fler H:fors-resor på ett tag heller, å speciellt inte om stan inte är barnvagnsanpassad. 😀

    1. Alltså nä, jag blev faktiskt förvånad hur dåligt det är! Tänker bara på om man skulle sitta i rullstol till exempel. Då blir det betydligt svårare. Alla shoppingcenter har dock automatiska dörrar. Så det funkar ändå bra där! Men alla småbutiker, t.ex. längs med Bulevarden, eller ditåt, är helt lönlösa att försöka sig på. 3 trappsteg upp + smal dörr. Och då har vi ingen bauta-vagn heller. Antagligen skulle man väl få hjälp av en försäljare också, men ändå. Tycker nu inte att man behöver undvika staden med barnvagn, det var främst en reflektion över hur oanpassade många ställen är. Tror också att alla museer och dylikt funkar ypperligt. Inte för att det är ett museum, men Ode var jättebra och lätt att röra sig i! Och där det rör sig mycket folk, typ Stockmann och Alexandersgatan så kommer folk också att hjälpa till. Det blir så tvungna när man står där och väntar, så håller det dörren upp åt en 😀 Jag har ju dessutom rört mig ensam hela tiden. Är man 2 pers är det absolut inget problem alls. Då kan man ju hjälpas åt överallt!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Back To Top