skip to Main Content

Tankar i vecka 40

Det här blir antagligen det sista gravid-inlägget på bloggen under denna graviditet! (Förutom att jag nog har planerat skriva en förlossningsberättelse) Jag har nämligen fått min igångsättningstid! Det känns skönt och spännande på samma gång. Ännu förra veckan visste jag inte riktigt hur jag ännu skulle orka i 2 veckor till. Men nu när jag har min ”deadline” känns det betydligt bättre. Något att vänta på! Jag har en ”igångsättningskontroll” till förlossningssalen denna vecka. Om jag förstod saker och ting rätt, kollar man då status (mogenhet, öppenhet m.m.) och mitt mående och blodtryck och sånt. Men eventuellt också hinnsvepning? Dock lite osäker på om detta skulle göras. Jag antar att det beror på status och mitt mående. Händer det sedan ingenting av sig själv, har jag också fått ett igångsättningsdatum till nästa vecka.

Samtidigt som jag verkligen inte skulle vilja bli igångsätt, känns det konstigt nog också lite ”tryggt”. Jag har ju varit med om detta förr! Dessutom sägs det ju att den andra igångsättningen går snabbare än den första. Det hoppas jag åtminstone. Det sägs ju också att igångsättningar är betydligt ”värre” än en naturlig förlossning, så det är klart att jag skulle vilja känna på hur det känns att inte bli igångsatt! Låta kroppen göra jobbet själv. Men mina bebisar verkar tydligen trivas lite för bra i sin lilla boning.

Denna vecka har jag också varit på mitt sista besök till rådgivningen, och förra veckan även det sista besöket till mödrapoli. Allt har sett bra ut. Som tur! Den uppskattade födelsevikten låg på ungefär samma mått som sist (cirka 3,6kg). Även om läkaren tyckte att bebisen med händerna kändes mindre än vad måtten på ultraljudet visade. Så vi får se.

Blodtrycket har varit högt nu nästan hela tiden. Det är sällan det undre trycket ligger under 90, utan det brukar ligga på runt 95. Istället för medicin vid behov ändrades dosen till en tablett (Albetol) 3 gånger per dag, regelbundet. Det känns nog nästan lite skönare så här. Istället för att hålla på och mäta hela tiden och fundera om man nu borde ta ett piller eller ej. Igångsättningskontrollen som jag har denna vecka är alltså pga blodtrycket. Jag hade ingen dylik koll under förra graviditeten. Jag skulle alltså endast ha fått mitt igångsättningsdatum om det inte vore för det höga blodtrycket. Så det ska verkligen bli spännande att se vad de säger på den kontrollen denna vecka. Är försås lite ”orolig” över om det blir igångsättning genast då!

I det stora hela känner jag mig ändå ganska redo nu! Vi har fixat det mesta här hemma (dvs. köpt blöjor i storlek 1 samt tvättat babykläder. Vad annat behöver man göra? haha :P). Men känner mig nog också ganska mentalt redo. Efter att jag skrivit detta inlägg tänkte jag uppdatera mina önskemål på Ipana inför förlossningen. Har nog någonting nedskrivet, men vill skriva lite mera. Bland annat om amning och första tiden. På något sätt har jag varit väldigt inställd på att jag inte kommer att få ha bebis på bröstet efter förlossningen, att jag helt glömt bort att det faktiskt finns en möjlighet att jag får det, och det scenariot vill jag gärna skriva lite om. Samt lite om hur jag önskar ha det med amningen!

Känner att det blev ett rörigt inlägg nu. Men det beror antagligen på att det är lite rörigt i mitt huvud för tillfället också. Så många blandade känslor på samma gång.

Nu är det lite oklart när jag återvänder till bloggen. När L föddes tror jag att jag höll paus i en månad. Men vi får se hur det blir denna gång. Kan bli längre, kan bli kortare. Kan ju ännu hända att jag får extremt tråkigt denna vecka och återkommer med något inlägg :P KAN också hända att jag återkommer med något smått efter att mini är född. Vi får se hur det känns helt enkelt!

I’ll see you when I see you. 

Sara.

This Post Has One Comment

  1. Två barn och två igångsättningar (dock har båda mina gått väldigt snabbt på 6 res 4,5h totalt)
    Med först var vi på överburenhetskoll i vecka 42+1 och blev genast igångsatts pga lite fostervatten. Andra var vi på koll i vecka 40+3 och genast igångatt då vikten uppskattades till över 4 kg redan (vi hade 100 km till förlossning så önskade bli igångsatt därav kontrollen)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back To Top